Είναι σχεδιασμένες ψυχολογικές δραστηριότητες σε περίοδο ειρήνης, εντάσεως ή πολέμου, κατευθυνόμενες σε εχθρικό, φίλιο ή ουδέτερο ακροατήριο, με σκοπό να επηρεάσουν τη στάση και τη συμπεριφορά τους ευνοϊκά προς τις επιδιώξεις αυτού που τις διεξάγει πάνω σε πολιτικά και στρατιωτικά θέματα.
Περιλαμβάνουν
-
- Ψυχολογικές ενέργειες (ΨΕ)
- Ψυχολογικό πόλεμο (ΨΠ)
- Ψυχολογικές επιχειρήσεις σταθεροποιήσεως (ΨΕΣ)
Διεξάγονται με :
-
- Πολιτικές
- Στρατιωτικές
- Οικονομικές
- Ιδεολογικές
- Ενημερωτικές δραστηριότητες
Ψυχολογικές ενέργειες: Είναι η χρησιμοποίηση ψυχολογικών μέσων και ψυχολογικών δραστηριοτήτων σε καιρό ειρήνης και σε καιρό πολέμου με σκοπό να περιορισθεί η ισχύς του πιθανού ή πραγματικού εχθρού και η επιρροή αυτού πάνω σε πιθανά εχθρικά ή ουδέτερα κράτη και να αυξηθεί η δική μας ή φιλική επιρροή ή θέση πάνω στις χώρες αυτές.
Ψυχολογικός πόλεμος: Είναι η άσκηση ψυχολογικής πιέσεως στον πληθυσμό και στις ένοπλες δυνάμεις του εχθρού κατά την περίοδο της εντάσεως των διεθνών σχέσεων ή κατά την διάρκεια πολέμου για τον επηρεασμό της στάσεως και της συμπεριφοράς εχθρικών ομάδων και άλλων στόχων σε περιοχές ελεγχόμενες από τον εχθρό. Χρησιμοποιείται κυρίως για την υποστήριξη όλων των προσπαθειών που κατευθύνονται κατά του εχθρού με σκοπό από τη μία μεριά να εξασθενήσει τη θέλησή του να εμπλακεί σε πόλεμο ή να συνεχίσει τις εχθροπραξίες κι’ από την άλλη να περιορίσει τις πολεμικές του δυνατότητες. Διαχωρίζεται σε Στρατηγικό και Τακτικό ΨΠ.
- Στρατηγικός ΨΠ: Είναι ενέργειες με τις οποίες επιδιώκονται μακρόχρονοι και κυρίως πολιτικοί αντικειμενικοί σκοποί, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε περίοδο εντάσεως των σχέσεων της χώρας με άλλη ή άλλες χώρες ή σε περίοδο πολέμου με σκοπό να υπονομεύσουν τη θέληση του εχθρού για πόλεμο ή να περιορίσουν τις δυνατότητες αυτού για διεξαγωγή πολέμου. Η πολιτική του Στρατηγικού ΨΠ καθορίζεται από την κυβέρνηση.
- Τακτικός Ψυχολογικός Πόλεμος: Είναι ενέργειες που έχουν σαν σκοπό να ασκήσουν ψυχολογική πίεση στις ένοπλες δυνάμεις και στον πληθυσμό του εχθρού, μέσα στη ζώνη μάχης για υποστήριξη τακτικών χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών επιχειρήσεων στις περιοχές που έχουν σχεδιασθεί ή διεξάγονται αυτές. Ο τακτικός ΨΠ πρέπει να είναι συντονισμένος προς την πολιτική του Στρατηγικού ΨΠ, διεξάγεται όμως ως μέρος των Τακτικών επιχειρήσεων.
Ψυχολογικές επιχειρήσεις Σταθεροποιήσεως: Είναι ενέργειες που έχουν σαν σκοπό να βοηθήσουν στην επιβολή και διατήρηση του Νόμου και της ασφάλειας σε απελευθερωθείσες ή καταληφθείσες περιοχές και να αποκτηθεί η υποστήριξη των κατοίκων της κατεχόμενης περιοχής από τις φίλιες δυνάμεις ώστε να καταστεί δυνατή η προώθηση πολιτικών και Στρατιωτικών σκοπών.
Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις αποβλέπουν:
- Στην πτώση και υπονόμευση του ηθικού του εχθρού και στην ανάπτυξη στο Στρατό και στον πληθυσμό στάσεως που να ευνοεί τους σκοπούς μας.
- Στην διατήρηση της φιλίας με το φιλικό προς εμάς τμήμα του πληθυσμού της περιοχής των επιχειρήσεων, είτε αυτή αποτελεί φιλικό ή εχθρικό έδαφος και μετάδοση σ’αυτό της πεποιθήσεως ότι η τελική νίκη βρίσκεται με το μέρος μας.
- Στην προσέλκυση των κατοίκων που προσπαθούν να παραμείνουν ουδέτεροι.
Αποστολή των ΨΕ Είναι να υποστηρίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ευρύτερα εθνικούς αντικειμενικούς σκοπούς.
Δυνατότητες των ΨΕ γενικά
- Χρησιμοποίηση ψυχολογικών μέσων προς μετάδοση μηνυμάτων για επηρεασμό του στόχου.
- Να έχουν σαν στόχο ομάδες πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, εργατικές, υπαλλήλων, μελών των ενόπλων δυνάμεων κλπ.
- Να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική ξένων κρατών, τους στρατιωτικούς ΑΝΣΚ αυτών, την διακυβέρνηση αυτών και την θέλησή τους για πόλεμο
- Να υποστηρίζουν πολιτικούς ΑΝΣΚ δια συνεργασίας με ουδέτερες χώρες.
Δυνατότητες των ΨΕ ειδικότερα
- Να μειώσουν το ηθικό του εχθρού (Στρατού και Πληθυσμού)
- Να μειώσουν την μαχητική ισχύ του εχθρού
- Να υποκινήσουν το προσωπικό του εχθρού σε αυτομολία
- Να εξαπατήσουν τον εχθρό
- Να ενθαρρύνουν φίλιο πληθυσμό κατά της πολεμικής προσπάθειας του εχθρού
- Να ενθαρρύνουν διαφωνούντα προς τον εχθρό άτομα
- Να διατηρήσουν καλές σχέσεις με ουδέτερα κράτη εντός του θεάτρου επιχειρήσεων.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΨΕ
- Περιορισμός αποτελεσμάτων από εχθρικά αντίμετρα
- Έλλειψη αναγκαίων πληροφοριών
- Δυσκολίες κατά τις εκτιμήσεις λόγω ελλείψεως πληροφοριών
- Απαιτείται πλήρης συντονισμός πολιτικών και στρατιωτικών ΨΕ
- Απαιτείται ειδικευμένο προσωπικό
- Περιορισμός από την εφαρμογή διεθνών συμβάσεων
ΑΝΣΚ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΨΠ
– Μείωση του ηθικού και μαχητικής ισχύος του εχθρού
– Αύξηση των ψυχολογικών αποτελεσμάτων από τη χρήση των δικών μας όπλων
– Σύγχυση στο εχθρό
– Διευκόλυνση καταλήψεως εχθρικών περιοχών
– Διευκόλυνση διεξαγωγής του στρατηγικού ΨΠ
– Παροχή πληροφοριών και οδηγιών για ΨΠ
– Παροχή υποστηρίξεως στις δικές μας μάχιμες μονάδες
– Δημιουργία καλής φήμης για τους Έλληνες στρτες και τους ηγήτορές τους
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΨΠ
- Δεν ανευρίσκονται γρήγορα ορισμένες ειδικές πληροφορίες για εκμετάλλευση
- Η προς εκμετάλλευση ψυχολογική κατάσταση μεταβάλλεται πολλές φορές γρήγορα
- Στατικές καταστάσεις δεν διευκολύνουν τον τακτικό ΨΠ
ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
- Ενιαία κατεύθυνση
- Ευκαμψία
- Εμμονή
- Αποφυγή κορεσμού
- Αρχή Ενιαίας Κατεύθυνσης: Απαιτεί την ύπαρξη ενιαίου φορέα ολοκληρωτικά υπευθύνου, με τον οποίο εξασφαλίζεται ταυτότης επιδιώξεων και ενεργείας, αποφεύγεται η σύγχυση και επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απόδοση των μέσων ΨΕ
- Αρχή της Ευκαμψίας : Η προσαρμογή στην εκάστοτε υφισταμένη κατάσταση, όπως αυτή προκύπτει μετά από ορθή εκτίμηση προσδιορισμού της σχέσεως δυνάμεων και δυνατοτήτων μεταξύ των αντιπάλων ιδεολογικών παρατάξεων ή στρατοπέδων.
- Αρχή Εμμονής: Με πολλές επαναλήψεις και συγκεντρωτική χρησιμοποίηση των φορέων ή μέσων μαζικής επικοινωνίας
- Αρχή αποφυγής Κορεσμού: Αποφυγή των υπερβολικών επαναλήψεων κι της υπερβολικής χρήσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης ώστε να αποφεύγεται ο κορεσμός του στόχου και ενδεχομένως η ανία ή και ενόχληση αυτού.
- ΠΗΓΗ- defensegr.wordpress.com